'Hekim, ırk ayrımı da organ ayrımı da yapmaz'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Aralık 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Taner Demirer, hekimin ırk ayrımı da organ ayrımı da yapamayacağını söyledi.

Aynı zamanda DYP Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi olan Prof. Demirer ANKA'ya, Konya'da iki kadın radyoloji uzmanının, bir hastanın testis ultrasonunu çekmediği iddialarını değerlendirdi.

Olayın doğru olup olmadığının bilinemediğini belirten Demirer, ?Ama tıpta böyle bir şeyin olması kabul edilebilir değil" dedi.

Demirer gerek tıp mesleğinin yapısı, gerekse Hipokrat yemini göz önüne alındığında hiçbir hekimin doktor gömleğini giydikten sonra ?cinsiyet, ırk, mezhep, yaş, organ" ayrımı yapmasının mümkün olmadığını söyledi.

FİZİKİ MUAYENE KANSERDE ERKEN TEŞHİŞ İÇİN ÖNEMLİ

?İnsanin bütün organları kutsaldır. İslam dininde de bu tür ayrımların yeri yoktur" diyen Prof. Demirer, ?Biz hekimler, insanın anatomisine saygı duyarız. Bu bazda hiçbir zaman organ ayrımı da gözetmeksizin hastanın şikayeti neredeyse oraya yönelmek gereklidir" diye konuştu.

Hemotolog ve onkolog olan Prof. Demirer rutin fiziki muayenede bütün hekimlerin meme ve testis muayenesini ihmal etmemesi gerektiğine dikkat çekerken bunun gerekçesini şöyle dile getirdi:

?Erkeklerde testis muayenesinin ihmal edilmemesi kanaatindeyim. Çünkü erkeklerdeki birçok kanseri testis muayenesinin yapılmayışı nedeniyle gözden kaçtığını biliyoruz. Özellikle testis kanserlerinde erken teşhis ve zamanında tedavinin yüzde 90- 95 başarılı sonuç verdiğini vurgulamamız gerek.ö

SAĞLIK POLİTİKALARINA MEHTER BENZETMESİ

Demirer, söz konusu tartışma dışında hükümetin sağlık politikalarını da eleştirdi. Sağlık politikalarının tek tek iflas ettiğini kaydeden Demirer, şöyle dedi:

?Ayaktan tedavide çıkarılan tebliğ, kolestrol ilaçlarına getirilen kısıtlama, kanser hastaları için getirilen bürokratik engellerden genel sağlık sigortasına kadar sağlıkta maalesef bir adım ileri iki adım geri gidiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber